Hoe schrijf je een goede tekst?

 

Het schrijven van een pakkende tekst. Hoe doen tekstschrijvers dat? Waarom leest het ene verhaal wel lekker weg en sla je bij een volgend artikel de pagina liever direct om?

Hieronder een paar tips:

  • Een snedig verhaal draait er niet om heen, maar zegt waar het op staat. Elke zin voegt een nieuwe dimensie toe aan het verhaal. Houd dus tijdens het schrijven je doel voor ogen en werk daar stapsgewijs naar toe.
  • Schrijf actief. Probeer de lijdende vorm zoveel mogelijk te vermijden. De toespraak wordt gehouden door de directeur. Schrijf liever: de directeur houdt een toespraak. Dit leest prettiger en persoonlijker.
  • Een goede tekstschrijver weet hoe hij het onderbuikgevoel van de lezer moet kneden. Gebruik in je tekst daarom positieve bewoordingen. Het is je bedoeling de lezer een goed gevoel te geven over je product of dienst, stem je woordkeus hier daarom op af.
  • Wissel van zinslengte. Bij veel zaken – en dus ook bij tekstschrijven – gaat het om ritme. Ritme plus een juiste timing. Varieer daarom met zinslengtes. De ene keer schrijf je een wat langere zin waarin je wat meer vertelt. Daarna weer een wat kortere.
  • Wees suggestief. Laat je lezer alvast proeven van het groene gras bij jou aan de overkant. Verleid hem of haar een bepaalde richting op te denken. Zeker bij een commerciële of wervende tekst. Dat vind jij toch ook?

 

Verder praten? Neem contact met mij op! Ik werk vanuit Groningen. Woon je elders in het land? Ik stap graag in mijn bolide om met gezwinde spoed naar je toe te rijden.

 Keertje kennismaken?

 06 28279928   

 

Made by Karin Andringa
(Online) communicatiespecialist en webdesigner
Graspad 39, Groningen

Algemene voorwaarden