Oef… de Nacht van de Geschiedenis is ook weer voltooid verleden tijd. Donderdagavond begaven we ons naar Forum Images om presentaties bij te wonen over helden en antihelden, complottheorieën, film en literatuur uit de oude doos. Ook was er stand-up comedy aangekondigd. Onder de sprekers bevonden zich enkele hoogleraren en professoren. Dassen waren gestrikt, haren gekamd, de verwachting hooggespannen.

Het geheel verliep echter zo rommelig dat op het eind niet meer duidelijk was of we te maken hadden met een serieuze uiteenzetting over een historisch feit of met stand-up comedy. Naar de herinneringen aan Joseph Stalin was het raden vanwege een onverstaanbaar accent. Microfoons werkten niet, beeldmateriaal ontbrak, de rode draad was ver te zoeken.

 

In de krochten van het gebouw werden complottheorieën over JFK, 9/11 en het Poolse Katyn uit de doeken gedaan, maar omdat er slechts capaciteit was voor 25 bezoekers, stond de rest van de groep geïnteresseerden voor een dichte deur. Ook wij bevonden ons onder dit illustere gezelschap. Hiermee was de toon gezet. We zijn maar een biertje gaan bestellen aan de bar.

Hij: “Er is 2,2 miljoen geïnvesteerd in de opknapbeurt van Forum Images”. Zij: “Nou dat is er niet aan af te zien, moet je de vloerbedekking zien. Het zit nog los ook”. Hij: “En in de grote zaal net dan, ze hebben een goedkoop wit schot tegen de muur aangezet”. Zij: “Dat hebben ze gedaan om hem te kunnen gebruiken als projectiescherm, wel jammer alleen van die nooduitgangbordjes die in het beeld hangen”. Hij: “En kijk daar boven, een systeemplafond, ooooooh”.

Mijn oma keerde zich om in haar graf.